Accessibility View ska visa tillgängligheten i idrottshallar

Accessibility View ska visa tillgängligheten i idrottshallar

Många känner till och använder sig redan av Google Street View. Nu introducerar Parasport Sverige Accessibility View – 360 bilder över idrottsanläggningar där tillgängligheten är i fokus.

Som en del av Champa Arena kommer idrottsanläggningar runt om i landet inspireras att ta hjälp av 360 bilder för att visa upp sina anläggningar. En service som alla besökare har nytta av, men den nya varianten av Google Street View – Accessibility View – kommer att ha ett extra fokus på tillgängligheten.

– Möjligheten att se en anläggning innan man besöker den för första gången kan vara till stor hjälp i planeringen, och ofta direkt avgörande för ett besök eller inte. Uppfylls mina behov eller behöver jag t o m extra assistans, säger Magnus Krossén, projektledare för Champa Arena.

Idén är att i nästa steg koppla på en typ av Trip Advisor-funktion där alla som besökt en anläggning kan vara med och ge sina omdömen, berättar Magnus Krossén. Stämmer bilderna på webben? Finns det alternativa sätt att lösa tillgänglighetsfrågor på? Hur har man gjort på andra anläggningar?

– Förhoppningen är att många lämnar feed-back och förslag på förbättringar, som fångas upp i andra ändan av anläggningsägarna. Den fysiska tillgängligheten är superviktig, men det handlar ju också om personalens bemötande och kunnande och det är ett annat område som vi vill hjälpa till att förbättra, konstaterar Magnus.

Beckomberga först ut
En första pilot är nu gjord på Beckomberga Sim- och Idrottshall. En anläggning som är något av ett flaggskepp när det gäller tillgänglighet. Jann Lipka, fotograf som gjort mängder av 360 fotograferingar som finns på Google Street View, vet att det är en tjänst som uppskattas.

– Jag ser i statistiken att mina bilder har miljontals visningar, berättar Jann. Det här är verkligen en tjänst som används av många.

Ofta är det restauranger eller hotell som efterfrågar den här typen av bilder. Just tillgänglighetsvinkeln ser Jann Lipka som en ny utmaning. Men också ett perspektiv som alla kan ha nytta av.

– Sen gillar jag idén med att låta besökarna vara med och ge sin feedback på hur tillgängligt någonting är i verkligheten, det ger en extra dimension till bilderna.

Se Accessibility View över Beckomberga Sim- och Idrottshall

Säg hej till vår nya kollega – Caroline Hammar

Säg hej till vår nya kollega – Caroline Hammar

Caroline Hammar är ny projektkommunikatör och utbildare för projekten Champa Arena och ParaMe.

Caroline är 31 år och kommer ursprungligen från Örebro men är numera bosatt i Stockholm. Hon är utbildad beteendevetare och har en idrottsbakgrund som truppgymnast. Dessutom är hon utbildad dansare vid Kungliga Svenska balettskolan.

Tidigare har hon jobbat med tillgänglighets-, funktionsrätts- och mångfaldsfrågor och hon har föreläst mycket på områdena. Hon har erfarenhet som verksamhetsledare för Unga med synnedsättning Stockholm och som projektmedarbetare på Funktionsrätt Sverige i det Arvsfondefinansierade projektet DATE.

Caroline började jobba i ParaMe och Champa Arena den 9 mars i år.
– Det är jätteroligt att arbete i båda projekten. Jag tycker det ska bli väldigt roligt framåt och det är väldigt kul att vara på plats på Svenska Parasportförbundet, säger hon.

I ParaMe kommer hon framför allt lägga fokus på utbildning. I Champa Arena kommer hon bland annat stötta i kommunikationsfrågor och hjälpa kommuner vid inventering av idrottsanläggningar.
– Då jag själv har en grav synnedsättning hoppas jag kunna tillföra ytterligare ett perspektiv i allt från utformandet av inventeringsmallar till annat material som till exempel kommunikationsmaterial. Så både i förarbetet men också i det faktiska inventeringsarbetet, säger hon.

Caroline berättar att den första månaden på Parasportförbundet har varit både rolig och spännande.
– Jag har fått chans att träffa och prata med väldigt många duktiga kollegor som är väldigt kompetenta inom sina respektive områden. Det är kul att jobba med folk som är så duktiga och engagerade. Jag tycker det har varit en superstart trots det speciella läget, säger hon och syftar till Coronapandemin.

Vi hälsar Caroline hjärtligt välkommen till Svenska Parasportförbundet och Champa Arena och ParaMe.