Strax söder om Stockholm finns en utmärkt förebild i form av Farsta sim- och idrottshall. Här har man tänkt på alla – enkelt, smart och stilrent. 

Tyvärr är det ingen självklarhet att en idrottsanläggning får tillgänglighetsanpassning. Om det beror på okunskap, ovilja eller ekonomiska förutsättningar kan diskuteras – oavsett vilket är resultatet diskriminerande. Personer med funktionsnedsättningar stängs ute från hälsa och gemenskap. Men den som vill inspireras av ett föredöme kan rikta uppmärksamheten mot stockholmsförorten Farsta.

När Farsta sim- och idrottshall renoverades var det en självklarhet att bygga anläggningen till en plats för alla, oavsett förutsättningar. Den kommunala idrottsanläggningen renoverades 2012 och i arbetet deltog experter på tillgänglighet.

Del av entrén

Det första du hittar innanför Farsta sim- och idrotthalls breda entrédörrar är en orienteringstavla som även är till nytta för personer med nedsatt syn. Ansvarig för anläggningen är Cecilia Thungström, som nickar mot tavlan och förklarar.

– En liknande tavla med punktskrift finns på varje våning. Och det finns även kartor med punktskrift att låna i receptionen för de som vill och behöver, säger hon.

Tydlig infotavla i entrén

När du är färdig med att studera orienteringstavlan och vänder dig om, slås du av hur rymlig resten av entréhallen är. Detta är genomgående – hela anläggningen har stora ytor, är tydligt skyltad och här finns målade symboler för den idrott som utövas i respektive lokal. Majoriteten av dörrarna har armbågskontakter, för att ta dig mellan våningarna finns hiss och att ta sig fram med rullstol är också enkelt i Farsta sim- och idrottshall. 

Även anläggningens gym är föredömligt planerat.

– Här har vi valt att spara mycket öppna ytor för att man lätt ska kunna ta sig fram. Vi har maskiner där man kan skjuta sitsarna åt sidan för att kunna använda dem från sin rullstol samt musikfria timmar, för de som är känsliga för ljud och helt enkelt tränar bäst utan musik, säger Cecilia Thungström.

När du rör dig vidare mot simhallen finns det två RWC-omklädningsrum, anpassade för personer med rörelsenedsättning. Här hittar du duschstolar på hjul, liftar, liggduschar – med mera. Dessutom finns det utrymme för elrullstolar.

Tillgänglighetsåtgärderna i Farsta sim- och idrottshall sträcker sig längre än bara anläggningen. Även träningsutbudet har anpassats för att erbjuda aktiviteter till alla. Genom samarbetet med idrottsförvaltningen har personalen utbildats för att kunna möta olika typer av behov. 

Varje år öppnas dessutom dörrarna för inspirationsdagar, då gymnasieelever med intellektuella funktionsnedsättningar får botanisera bland aktiviteter. 

– Den började med ett 30-tal ungdomar men har senaste året aktiverat ett 100-tal ungdomar, säger Cecilia Thungström nöjt.

FAKTA om FARSTA SIM- OCH IDROTTSHALL

I Farsta sim- och idrottshall finns det bland annat en 25-meter lång simbassäng, undervisningsbassäng, bubbelpool och gym. I idrottshallarna bedrivs idrotter som handboll, basket, innebandy, rollerderby, futsal, dans, budo, bordtennis, vattengympa, skytte och olika gruppträningar på land och i vatten.

Anläggningen har också dörröppnare, hiss, tillgängliga toaletter och omklädningsrum. Vid 25-metersbassängen finns en lift samt möjlighet att ha ledarhund.