Den populära sommarträningen i Östersund får en fortsättning när Friskis och Svettis Frösö Strand gör träningen till en del av verksamheten.

Det var i somras som Parasport Sveriges projekt Champa Lots tillsammans med Parasport Jämtland-Härjedalen erbjöd sommarträning utomhus för barn och ungdomar med funktionsnedsättning i åldern 8–18 år. Även föräldrar, syskon och assistenter deltog i träningen, som blev en succé. Livsstilslotsarna Sonia Elvstål och Tolle Peterson höll i de kostnadsfria träningstillfällena som bland annat bestod av armcykel, racerunning, lugnare träning och hinderbana.

– Träningen anpassades efter deltagarnas förutsättningar och vi utformade hinderbanan så att alla deltagarna kunde genomföra den på sitt eget sätt, säger Sonia Elvstål.

Hon gläds åt att sommarträningen fick hela familjer att komma i rörelse tillsammans.

– Det var vår tanke, att stimulera hela familjen. Vi bjöd in föräldrarna istället för att de skulle sitta på sidan av med sina telefoner och skärmar. Vi ville ge dem inspiration och möjligheten att se att barnen ofta klarar av mer än vad föräldrar och assistenter kanske hade trott innan.

Fortsättning hos Friskis och Svettis

Det sista sommarträningspasset hölls i augusti och det har sen dess varit oklart om det ska bli en fortsättning. Utmaningen har varit att hitta en praktisk och hållbar lösning inomhus som också är anpassad utifrån rådande omständigheter med coronaviruset.

Men nu är det alltså klart. Träningen får en fortsättning i Friskis och Svettis regi på anläggningen i Frösö Strand, först och främst fram till jul.

– Det är jätteroligt, vi vill ju fortsätta att träffas och konceptet har visat sig funka, säger Sonia Elvstål.

Träningen kallas Enkelfys och den stora skillnaden är att det inte blir hinderbana, armcykel eller racerunning. Deltagarna kommer istället att träna på tio olika stationer, hälften styrka och hälften kondition. Sonia Elvstål leder passen tillsammans med lotskollegan Tolle Peterson och en ledare från Friskis.

– Det blir samma pass alla fem veckorna fram till jul. Det ger deltagarna trygghet och de får möjlighet att se sin utveckling från gång till gång. Givetvis fortsätter vi att anpassa träningen efter deltagarnas individuella förutsättningar och coachar dem rätt, säger Sonia Elvstål.

Läs mer om Enkelfys hos Friskis och Svettis Frösö Strand

Sonia Elvstål, till höger i bild, fortsätter att leda träningspassen tillsammans med Tolle Peterson (ej på bild här).