I jakten på den perfekt anpassade idrottsanläggningen stöter vi på många goda exempel. Här har vi samlat några av dem – utan rangordning, alla är bra på sitt sätt – i syfte att sprida dem till så många som möjligt. Ett gott exempel från en anläggning är en god idé för en annan. Listan fylls på efterhand – välkommen till en mer tillgänglig värld!

På Frösö ridcenter i Östersunds kommun finns separata omklädningsrum (herr/dam) med universaltoalett och tillgängliga duschar. Det är tydlig skyltning med pictogram och punktskrift. Toaletterna är utrustade med flera larmknappar på olika höjd.
Glasväggar gör det möjligt för fler att sitta eller stå på öppna ytor/rullstolsplatser och se vad som sker på planen. I Alfahallen i Gavlehovshallen finns flera sådana ytor med gott om plats för permobiler, rullstolar och medföljande. Mycket utrymme och få hinder att ta sig förbi. Inga fasta platser utan fritt att användas som man vill.
En automatisk kran som funkar för alla. Kranen underlättar speciellt om man har svårt att greppa till exempel ett vred eller om man är muskelsvag. Bild från Gavlehovshallen i Gävle.
Bilden visar en inbyggd ramp i bryggan vid Sköndals badplats i Stockholm. Både praktisk och snygg lösning. Ordentliga räcken är också föredömligt. Kontrastmarkeringar saknas dock.

Infartsrampen vid Sporthallen i Östersund, utsträckt längs husväggen ger en flack lutning. Bra med ordentliga ledstänger också.
Östersunds Skidstadion. Klädkrokar på en universaltoalett sitter på olika höjder.
Beckomberga sim- och idrottshall i Bromma har rejäla ramper med ordentlig bredd och svag lutning. Automatiska dörrar möjliggör en enkel in-och utpassering för alla. Med andra ord en kostnadseffektiv och smidig universell lösning. Klicka på bilden för att utforska Beckomberga sim- och idrottshall i accessibility view. Fotograf: Jann Lipka
Bra exempel på tydlig skyltning i Tälje Ridsportcenter, Söderhamn.
Bra exempel på tydlig skyltning i Tälje Ridsportcenter, Söderhamn.
På Hylliebadet i Malmö är receptionsdisken höj- och sänkbar.